Podstawy dietetyki w otyłości

Informacje

Rodzaj szkolenia Szkolenie teoretyczne-praktyczne
Czas nauczania [godziny zegarowe] 5
Koordynator Morawiec Joanna
Kurs z egzaminem Nie
Url https://docs.google.com/forms/d/1blv5eLyMBbTKNiwZx7L5yra4T5tMakGFQKntpvfPAt4/edit
Wymagania wstępne brak

Opis szkolenia

Podstawy dietetyki w otyłości

Nadwaga i otyłość stanowią poważny problem zdrowotny. Najczęściej są skutkiem zaburzeń odżywiania, które często prowadzą do wielu powikłań metabolicznych oraz skłonność do występowania stanu zapalnego.. Otyłość i nadwaga mogą dotyczyć osób w każdym wieku, dlatego obserwuje się je u dorosłych, jak również u dzieci i młodzieży.
Obecnie uważa się, że otyłość jest chorobą .
Podczas szkolenia z podstaw dietetyki poznasz podstawowe zasady żywienia, rolę oraz funkcje składników odżywczych. Zdobędziesz wiedzę na temat procedur doboru prawidłowej wartości energetycznej diety, znaczenia witamin i minerałów, rozmieszczenie posiłków w ciągu dnia .
Szkolenie podstawy online z dietetyki w otyłości oferuje kompleksowe podejście do problemu otyłości, choroby o przewlekłym charakterze. Uczestnicy zdobędą wiedzę o przyczynach, przebiegu i leczeniu otyłości.
Podstawą leczenia otyłości jest wprowadzenie specjalistycznej diety, a mój kurs da Wam wiedzę do zajęcia się takimi osobami.
Szkolenie zostało przygotowane na podstawie 5-letnich badań w ramach przewodu doktorskiego dr Karola Makiel przedstawia on metody stosowane w terapii osób otyłych.
Kurs się składa z 5 modułów, przerobione w czasie 1 dnia. Kurs zakończony potwierdzeniem uczestnictwa i ukończenia kursu.

1 Wprowadzenie do tematyki otyłości
Na pierwszych zajęciach poświęconych otyłości uzyskasz podstawowe informacje ,jaka jest definicja otyłości, jak ją zdiagnozować oraz jakie są metody leczenia otyłości. Celem naszym będzie zdobycie wiedzy jak powstrzymać epidemię otyłości. W kontekście tego modułu podkreślimy rolę dietetyka oraz trenera osobistego.

2 Podstawy żywienia
Uczestnicy zdobędą praktyczną wiedzę na temat znaczenia zdrowego żywienia, składników odżywczych, takich jak białka, węglowodany, tłuszcze, witaminy i minerały. Omawiane są również procesy metabolizmu poszczególnych składników odżywczych.

3 Prawidłowy wywiad z podopiecznym
Pierwszym krokiem podejmowanym w czasie konsultacji pacjenta z dietetykiem jest wywiad żywieniowy. Na tym module dowiesz się na czym polega wywiad żywieniowy oraz jakie są jego charakterystyczne cechy. Zaprezentuję Ci rozmowę z gabinetu i omówię jej praktyczne kwestie.

4 Strategie dietetyczne stosowane w otyłości
W tym module na temat żywienia, dowiesz się o różnych rodzajach diet. Prezentowane zalecenia obejmują również aspekty żywienia dla osób aktywnych fizycznie, do osób zdrowych, jak i osób z otyłością czy nadwagą.

5 Teoria psychologiczna a emocjonalne aspekty bycia otyłym
Psychologiczne teorie dotyczące powstawania, utrzymywania i leczenia nadmiernej masy ciała.
Poszukiwanie psychologicznych przyczyn otyłości oraz wdrażanie metod, interwencji psychologicznych mających na celu zwiększanie motywacji do leczenia osób z nadwagą i otyłością.

Umiejętności

Nutrition CPD

Najbliższe szkolenia

-

REPs Polska

REPs Polska jest organizacją będącą członkiem ICREPs - Międzynarodowej Federacji Zrzeszającej Kraje Członkowskie posiadające System Rejestracji REPs.

REPs Polska reprezentuje wybrane Placówki Szkoleniowe oraz ich Szkoleniowców, jak również indywidualnych Instruktorów Fitness, Instruktorów Siłowni i Trenerów Personalnych, którzy otrzymali akredytacje. 

Kontakt

Zachęcamy do kontaktu z placówką szkoleniową. W tym celu prosimy o użycie poniższego formularza:

Imię i nazwisko
E-mail
Wiadomość