Alkohol od lat towarzyszy człowiekowi choć nie jest niezbędny dla naszego życia.
Alkohol z powodu swoich właściwości wpływa na cały organizm człowieka. Może odgrywać rolę przeciwbólową, odżywczą, smakową czy też odurzającą. Pobudza nas, powoduje, że jesteśmy bardziej odważni, pomaga rozładować napięcia a nawet potrafi wprowadzić w trans. Często bywa narzędziem manipulacji.
„Jak mawiał ojciec medycyny nowożytnej Paracelsus: tylko dawka decyduje o tym, czy dana substancja jest lekiem, czy trucizną”.
Najstarsze alkohole takie jak piwo czy wino posiadają min. substancje mineralne, żelazo, cukry czy tez witaminy.
Alkohol to również świetny środek dezynfekujący.
Jak wyglądają statystyki w Polsce na rok 2021?
- przynajmniej raz w miesiącu upija się 30% dorosłych tj. powyżej 15 roku życia
-w krajach OECD od alkoholu uzależnionych jest 3,7% populacji tj. ok 50 mln
ludzi
- na jednego Polaka średnio przypada 11,7 litra czystego alkoholu
czyli co najmniej raz w miesiącu upija się 35% dorosłych.
To odpowiada mniej więcej 2,4 butelki wina lub 4,5 litra piwa tygodniowo.
- do 2050 r. z powodu chorób i urazów spowodowanych piciem alkoholu
średnia długość życia skróci się u nas o 1,6 roku!!!!!!!!!!!
Alkohol jest kaloryczny ( 1g = 7 kcal), pobudza apetyt oraz spowalnia metabolizm
Alkohol to puste kalorie, poza energią nie dostarczają żadnych wartości odżywczych.
Czerwone wino lub piwo wykazuje pozytywny wpływ na zdrowie, gdy jest wypijane w niewielkich ilościach, ale to nie z powodu zawartego w nim alkoholu tylko substancji towarzyszących, jak np. polifenole.
Największy wpływa na potrzebę zaspokojenia głodu ma piwo ze względu na chmiel, który należy do roślin konopnych. Ponadto piwo ma wysoki indeks glikemiczny- 110
Kolejnym zabójstwem dla naszej diety są kolorowe drinki, gdzie używany jest często czysty alkohol, słodkie syropy oraz dodatki w postaci soków czy też słodkich napojów.
Napoje z procentami zakłócają prawidłową przemianę materii.
Organizm traktuje alkohol jak toksynę, dlatego po wypiciu drinka wątroba przestaje trawić inne substancje i zajmuje się alkoholem w pierwszej kolejności.
Alkohol ponadto:
-upośledza metabolizm - alkohol obniża poziom glikogenu będącego „paliwem” dla pracujących mięśni, a także hamuje proces glukoneogenezy (czyli syntezy glukozy będącej źródłem energii podczas wysiłku),
-pogorsza krążenie - alkohol zmniejsza kurczliwość lewej komory serca, a w dużych dawkach prowadzi do arytmii i podwyższenia ciśnienia krwi,
-pogorsza procesy termoregulacji (czyli utrzymania właściwej temperatury ciała) poprzez odwodnienie organizmu,
-upośledza funkcję oddechowe, co prowadzi do nieadekwatnego do intensywności wysiłku poboru tlenu,
-zaburza kurczliwości mięśni.
Poza wyżej wymienionymi skutkami ubocznymi picia alkoholu może pojawić się również zwiększone ryzyko kontuzji, depresji, uszkodzenia wątroby i trzustki oraz prowadzić może do niedoborów składników odżywczych.
Nadużywanie alkoholu prowadzi do osłabienia mięśni szkieletowych, a w skrajnych przypadkach nawet ich zaniku.
Poza omówionymi wyżej aspektami alkohol wykazuje toksyczny wpływ na wątrobę, funkcje hormonalne, behawioralne oraz stężenie testosteronu. Etanol obniża biosyntezę testosteronu i prowadzi do wzrostu kortyzolu. Przewlekłe spożywanie alkoholu powoduje zaburzenia równowagi mikrobioty jelitowej i dyspiozę.
Pamiętajmy, że alkohol jest trucizną i nie jest on niezbędny do życia oraz prawidłowego funkcjonowania organizmu stąd warto go ograniczać a nawet całkowicie wykluczyć ze swojego menu.
Wejdź na stronę https://www.konferencjareps.com/, wykorzystaj kod rabatowy 021400 i kup bilet z rabatem -20%! .
Zapraszam serdecznie,
Dorota Janur
Medyczny trener personalny, dietetyk, coach, instruktor fitness i tańca, choreograf